Sözünü öyle bir izah et ki, havas da avam da istifade etsin. Söz söyleyen kemâl sahibi olursa; ( mağfiret ve hakikat) sofrasını yaydı mı, o sofrada her türlü aş bulunur. Hiçbir misafir aç kalmaz.  Herkes o sofrada kendi gıdasını bulur”.  Mevlana.. 

Mevlevî, Mesnevî Tercüme ve Şerhi, X, 494 (9587-9589

Konu Adresi: http://www.dervisler.net/resimdeki-guzel-sozler-t11740.265.html;wap

Yazar Emine Alkış diyor ki:
— Alıntı —   Ağızlardan dökülecek sözün kalplere, zihinlere girmesine izin vermek en doğru husustur.  Mevlâna yıllar önce sözün doğru, etkili bir şekilde izah edilmesi gerektiğini dile getirmiştir.  “Sözünü öyle bir izah et ki, havas da avam da istifade etsin. Söz söyleyen kemâl sahibi olursa; ( mağfiret ve hakikat) sofrasını yaydı mı, o sofrada her türlü aş bulunur. Hiçbir misafir aç kalmaz.  Herkes o sofrada kendi gıdasını bulur”.  Netice itibariyle, bu gerçeği manidar bir şekilde vurgulamıştır.  Gönülleri, bakışları, ruhları bulandırmadan insanlara arz etmek en doğru harekettir.  Söze can vermek, mana giydirmek, değer yüklemek esasen faydalı etkili bir durumdur.  Bir çift sözün kötü durumlara mahal vermeden ölçülü, dengeli bir vaziyette dile gelmesi uygun bir haldir.

Sözün tüm derinliğiyle güzelliğini kalplere işlemesi, bir insan için ne kadar önemli olması ortadadır. Sözün üstadı Bediüzzaman, bu konuyu fasih bir şekilde izah etmiştir. “ Her söylenen sözün kalbe girmesine yol vermeyiniz. İşte size söylediğim sözler hayalin elinde kalsın;  mihenge vurunuz.  Eğer altın çıktıysa kalpte saklayınız, bakır çıktı ise çok gıybeti üstüne ve bedduayı arkasına takınız bana reddediniz, gönderiniz.” Bu noktada sözün kıymetli canlı, dipdiri, hayat verici olması önem taşımaktadır.  Nice söz üstadları bu nazarla yaklaşıp, akıllarda,  en önemlisi gönüllerde bir emsal olmuşlardır. Söze duruluk, güzellik, samimiyet, muhabbet, hissiyat katmaları ile bu duruma kanıt kazandırmıştır.
— Alıntı sonu —